torsdag 12 december 2013

Barnsäkra hemmet

Nu när Emilio börjat ta sig framåt sakta men säkert, och vi träffat andra lite äldre bebisar, känns det som hög tid att börja barnsäkra här hemma (dessutom kommer BVC hit på hembesök nästa vecka hihi). Det viktigaste är ju såklart att alltid ha uppsikt över barnet men man vet aldrig när olyckan är framme, och säkerhetsprylar underlättar ju verkligen. Det som känns som det viktigaste att skydda mot är trappor, eluttag och skåp/lådor med farligt innehåll.

Lidl har ibland barnveckor och i somras passade vi på att köpa säkerhetsutrustning där. Vi passade på att handla detta:

  • Grindar som man klämmer, inte skruvas, fast (som även fanns med förlängning för större öppningar) 
  • Uttagsskydd 
  • Dörrstoppar som gör att man inte kan stänga helt och klämma fingrarna
  • Skåpslås (självhäftande)
  • Ungsspärr som vi dock inte behöver eftersom det redan finns en på vår ugn. 
Utaggsskydden var i 12 pack och de sitter i vardagsrummet, arbetsrummet, köket och barnrummet. Alltså där vi är mest. Sladdar och uttag verkar ju vara väldigt lockande för de små. Våra bord är runda så det är inga kanter att slå sig på. Men något som vi behöver köpa är lådspärrar. Ikea har men de ska skruvas fast och det är vi inte sugna på att göra i de nya köket. Vill inte heller ha typ ett skohorn vid lådorna eftersom det kan repa och känns väldigt osmidigt. Jag har kollat runt efter självhäftande spärrar och hittat på Jollyroom för 69:-/st. Ska först kolla om de har i någon butik i stan annars beställer vi därifrån. Ni hittar de här!

När jag googlade runt efter lådspärrar såg jag att många skrev att det inte behövdes något eftersom barn ska få vara nyfikna och leka i köket, och att man gott kunde flytta farliga saker till överskåpen. Visst att bebisar kan få leka med burkar och sådant, men det vi har i kökslådorna? Platspåsar, gummiband, bestick, saxar osv- det är inte leksaker för barn, och vi kan inte gärna lägga allt på hög i överskåpen. Det går att uppmuntra till nyfikenhet utan att möblera om bland saker eller vara orolig för vad barnet ska få tag på. Barnen kan vara delaktiga i kök och matlagning utan att ha tillgång till alla redskap. Det är ju en del av vårt föräldraransvar, att sätta gränser och avgöra vad som är okej och inte, samtidigt som barnen får göra egna val och vara delaktiga.

Jag hoppas vi har tänkt på det mesta, men det lär vi väl märka:)Jag väntar i alla fall in i det sista med att ta bort alla ljusstakar, lyktor och sånt från bänkar och fönster!:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar