söndag 19 januari 2014

Besök hos "dagmamma"

I veckan fick vi inbjudan till öppet hus hos en dagmamma här i kallinge vilket passade väldigt bra eftersom jag bokat in besök hos förskolor kommande veckor. Det heter ju inte dagmamma längre, men det är en tjej som driver ett eget företag inom barnomsorg. 

Denna tjejen hade själv 2 barn på 3 och 5 år som hon var hemma med, och ville ha ytterligare 2 st barn till sin barngrupp. Det var en helt ny verksamhet som kommer igång nu under vårterminen. Hon hade inte jobbat med barn innan men älskade barn och hade god hand med dem. Emilio älskade henne från början och gillade hennes hem. Det var ju i hennes hus, hon hade 2 lekrum med massa leksaker, böcker, trädgård och nära till skog och lekpark. Hon hade väldigt bra tankar kring sin verksamhet. 
Här är lite för- och nackdelar kring "dagmamma" jämfört med förskola:

Fördelar
Barnet hamnar i en liten grupp där det verkligen blir sett. Det blir personligt och inte så stor omställning att lämna iväg. Det blir förhoppningsvist tryggt och får en god relation till dagmamman. Vi som föräldrar har stor påverkan. 

Nackdelar
Barnet kommer ju så småningom att hamna i större grupper och om de inte vänjer sig vid det från början kan det bli osäkert när det är dags. Förskolor har nog mer planerade aktiviteter, kunskaper och rutiner. Denna dagmamman hade inte börjat ha grupp än så det är lite svårt att jämföra. Om dagmamman blir sjuk så måste jag eller Patrick vara hemma med Emilio, det finns ingen vikarie.

Det finns som sagt både för- och nackdelar och vi kommer inte utesluta detta alternativ förrän vi besökt alla förskolor och sett om det är någon vi fastnar för. Jag gick både hos dagmamma och på dagis som liten och har pratat lite med min mamma om hur det var. Det är kul att alternativet finns i alla fall! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar