lördag 22 juni 2013

Magproblem

Det som varit jobbigast för oss och lillbebis sedan han kom till världen är hans lilla mage. Han är så gasig och kan ha riktigt ont utav det. Han drar upp benen mot magen, tar i och skriker ända tills luften kommer ut. Det är så jobbigt att se sin älskling ha ont och inte kunna göra något åt det i den stunden. Det stör även ofta hans sömn eftersom han kan vakna av att han har ont.

Jag har haft sådan ångerst till och från över det här, eftersom det enda han äter kommer från min kropp så känns det som att det är jag som gör att han blir gasig. Han har haft dessa problemen från att han var nyfödd. Vissa dagar har han inte alls ont, och andra dagar är det vid flera tillfällen om dagen. Oftast är det bara på morgonen och förmiddagen som det märks vid ett par tillfällen.

Det här har vi gjort för att hans mage ska bli bättre:
 • Vi ger honom Sempers magdroppar varje dag och Minifom innan varje måltid. Jag vet faktiskt inte om det hjälpt något...
 • Jag skriver upp allt jag äter varje dag och noterar om och när på dygnet han har ont i magen. Försöker hitta mönster, även med hur han äter (position, hur ofta, ett eller båda brösten). Än så länge inget mönster!
 • Ger magmassage när vi byter blöja. Detta fungerar jättebra! Det blir så mysigt att byta på honom och oftast kläms det ut en massa gaser under tiden.
 • Försöker rapa honom efter varje måltid. Ibland går det på 5 sekunder, ibland kan vi hålla på en evighet. Ibland går det helt enkelt inte.
 • Har uteslutit komjölkprodukter. Det blev ingen skillnad så jag äter det igen.
 • Äter inte "gasig" mat såsom lök, broccoli osv.
Jag har ju såklart pratat med barnmorskan om detta och hon säger att hans tarmar förmodligen är outvecklande, och att det blir bättre ju äldre han blir. Hon sa att om det håller i sig länge och han har ont ofta så kan man prova akupunktur. Men det kan kännas hopplöst ibland! Det känns dessutom som att han sväljer mer luft med amningsnappen än om vi kunnat vara utan den. Nu har vi haft en sån himla tur att magen har varit bra de senaste dagarna, jag HOPPAS innerligt att det håller i sig.

Har ni några andra tips på vad man kan göra? Jag läste att man kan ge bebisen ett par teskedar fänkålste innan amning men jag har inte testat..

4 kommentarer:

 1. Använder du amningsnapp hela tiden? För på bb sa dom till mig att dom sväljer så otroligt mycket luft med den, så man måste få dom rapa efter dom ätit.. Usch det är hjärtskärande att se sina små ha ont!

  SvaraRadera
 2. Kaffe ska inte vara så bra men för oss har det inte spelat någon roll. Vår A har haft ont på kvällarna. Varje kväll en period. Vi gjorde det ni gjorde i princip och det hjälpte nog något. Men nu har det nästan gått över helt och han är snart tre månader.

  lindatunstrom.blogg.se

  SvaraRadera
 3. Jag skulle nog prova utan sempers magdroppar, jag gav det till min första dotter och hon fick jätteont i magen av dom.. Vi gav bara minifom och så fick jag tipset att ge henne två teskedar kamomillte varje dag och det fungerade ganska bra :-)

  SvaraRadera
 4. Jag behövde också använda amningsknapp från början då I inte kunde greppa bröstvårtan ordentligt. Jag tror att detta var anledningen till att han fick mer magknip och luft i tarmarna då än idag. Nu har jag nog inte använt knappen på cirka två veckor (han är lite mer än 8 veckor idag). Ett tips som jag kan rekommendera om du vill vänja av knappen är att försöka ha den i början enbart om det är så att dina bröstvårtor inte är så "styva" när Emilio börjar äta. Knappen hjälper ju att forma vårtan så efter någon minut kan du pröva att ta bort knappen. Det tar tid och ork så nattetid tog jag nog mer knappen än dagtid. Men jag upplever att vår bebis inte haft så mycket problem med gaser och sväljande av luft efter att han får suga direkt på bröstet. Hjälp också till att hålla i bröstet och forma det när han ska greppa det själv brukar också underlätta.

  Vet inte om det hjälper dig men det hjälpte mig iaf. :) En positiv sak med att de kan suga själv är att det inte "läcker" så mycket mjölk längre. Det går inte till spillo som vid användningen av knappen eftersom det är ett jack om ena sidan om ringen. :) jag var tvungen att ha handduk under bröstet för att det läckte så mycket då...vet inte om jag hade fel teknik med knappen då kanske :) lycka till!

  SvaraRadera