söndag 23 juni 2013

Vikt efter förlossning

Nu är det dags för ett inlägg som jag såg fram emot att skriva med spänning och rädsla när jag var gravid. Vikten! Hur har det gått? Hur mycket gick jag ner utav förlossningen, hur många kilo är det kvar, är magen pösig??!! Jaja, hia er lite, det kommer här..

Jag räknar min ursprungsvikt från när jag var gravid i v 6 (jag har vägt mindre än så för ett par år sedan men man kan ju inte leva på gamla meriter hur länge som helst va?). Så här såg min kroppsliga förändring ut i v 39:

Bröst: + 19 cm
Midja: + 19 cm
Mage: +24 cm
Lår: + 9,5cm
Vikt inne på förlossningen: + 23 kg

Och så här ser viktutvecklingen ut efter förlossningen (utgår från förlossningsvikten)

3 dagar efter förlossningen: -10,5 kg
1 vecka efter förlossningen: -14 kg
2 veckor efter förlossningen: - 17,5 kg
3 veckor efter förlossningen: - 18 kg
4 veckor efter förlossningen: - 19 kg
5 veckor efter förlossningen: -19,5 kg
6 veckor efter förlossningen: -20 kg
7 veckor efter förlossningen: - 21 kg

Jag har alltså 2 kg kvar till originalvikten. Men kroppen känns inte alls likadan som tidigare. Magen tycker jag inte är så slapp ändå (kanske för att den inte var astajt innan heller hihi). Det jag mest märker skillnad på är att låren känns stora och armarna hängiga. Plus hakan. Jag tror att jag har tappat muskler och istället lagt på mig massa fett.

Så här ser måtten ut nu 7 veckor efter förlossningen:
Bröst: -13 cm
Midja: - 12 cm
Mage: -18 cm
Lår: -6 cm

Men jag har ju faktiskt inte kämpat så hårt för att gå ned de här kilona. Mycket var ju vätska, jag svettades som en jag vet inte vad de första 2 veckorna. Och förutom all fika vi åt när folk var på besök så hann jag typ bara äta 2 mål om dagen. Satt ju och ammade eller gick och bar bebis resten av tiden. Men sedan har jag tagit tag mer och mer i kosten. Vill man gå ner i vikt är det inte bra att äta så lite och sällan. Bra mat ofta, det är bättre. Men det tråkiga med mig är att jag inte har någon karaktär. Hemma äter jag inte sötsaker. Men när jag är på besök och det bjuds på fika då tar jag en massa. Och kommer folk hit vill jag såklart bjuda på gotte och passar då själv på att ta. Måste skärpa mig!

Jag har varit ute och gått med barnvagnen i stort sett varje dag sedan vi kom hem från BB. Har även joggat vid några tillfällen och börjat träna efter Olga Rönnbergs bok Träning för nyblivna mammor. Men jag tänkte skriva mer om det i ett eget inlägg längre fram:)
Originalmagen
(Egentligen gravid i v 8 men magen hade inte hunnit växa. Hur mycket jag än önskade det hihi)
Gravid i v 39
1 vecka efter förlossningen
7 veckor efter förlossningen


3 kommentarer:

  1. Duktig du är :)

    SvaraRadera
  2. Bra kämpat! Är själv gravid i v 29 och har gått upp 8 kg än sålänge. Hoppas bara jag kan gå ner med efteråt:) kram

    SvaraRadera
  3. Kroppen är helt fantastisk! Imorgon är det 4 veckor sedan min förlossning. Då blir det en liten uppdatering hur det gått på viktfronten. Nu ammar man ju bara och tar små korta promenader med vagnen. Blev ju snittad så jag får snällt vänta en stund till innan hårdträningen kan kicka igång.

    SvaraRadera