torsdag 27 juni 2013

Träning för nyblivna mammor

Ungefär 3 veckor efter förlossningen började jag träna efter Olga Rönnbergs bok Träning för nyblivna mammor. Jag började läsa hennes blogg förra året när hon var tränare i Biggest Loser och tycker hon är jättebra.
Bokens upplägg är tänkt för ett års träning, uppdelat i 4 steg. Alltså ungefär 3 månader/steg. Varje steg är även uppdelat i två perioder, en lättare och en svårare. Första steget är att få muskelkontakt efter graviditeten och förlossingen. Man får bild+ text om träningsövningar samt ett program för hur många gånger och hur ofta de bör köras. Jag har kört ungefär 3 gånger i veckan och är inne på steg 1 period 2. Fast oftast hinner jag inte med uppvärmning och strech pga bebis:)

Det som är bra är att de flesta övningarna kan göras hemma. Under graviditeten delas magmusklerna och för att inte förvärra detta är det viktigt att träna rätt efter förlossningen. Situps ska man akta sig för och istället göra magträning som når de djupare lägre magmusklerna. Men det är inte bara magträning i boken utan för hela kroppen.

Det som är synd är att man måste ha tillgång till fitnessboll och hantlar för att kunna genomföra de svårare perioderna. Nu har jag ju nära till gymmet fast där blir det att jag kombinerar hennes övningar med andra.

Just nu och framöver tänkte jag köra Olga träning 2-3 gånger i veckan hemma, styrketräning på gym 2-3 gånger i veckan och såklart barnvagnspromenader/joggingrundor så många dagar jag kan.

Idag var jag på gymmet. Jag har fortfarande jättemycket träningsvärk i armar och axlar sedan i måndags så jag tränade benen: framsida, baksida och insida lår, rumpa, knäböj i maskin och med fitnessboll. Som uppvärmning sprang jag 3 km (19 min) på bandet. Var eddispageddi när jag kom hem!
Lyckost er som får skåda en sådan svettlök!

1 kommentar:

  1. Jag tränar också efter olgas bok. Har både boll och hantlar hemma. Boll är ju inte så dyr och hantlar önskade jag mig när jag fyllde.

    lindatunstrom.blogg.se

    SvaraRadera