söndag 24 november 2013

Utvecklingssprång

Emilio är definitivt inne i ett utvecklingssprång nu. Jag har boken "växa och upptäcka världen" och där står det att bebisarna runt den här ålder börjar förstå avstånd och relationer: t.ex att de inte kan nå vissa leksaker och att föräldrarna kan lämna det. De får lätt separationsångest. Nu utvecklar de mest motoriken: att sitta, kråla, krypa, stå men även att kommunicera mer via tal. Att barnet är inne i ett utvecklingssprång finns det många olika tecken på, vi märker det på sömnen. Emilio har sovit oroligt nu i ca 4 nätter. Han sover ganska länge innan det börjar, mellan ca 19-03 men vaknar upp skrikandes och har svårt att somna om. Även på dagarna har han svårt att somna på de "gamla vanliga" sätten. Buffandet som fungerat perfekt fungerar inte alls nu. Det var stört omöjligt att få honom att somna innan här hemma trots att han var så trött, så vi gav oss ut i kylan ned vagnen. Där somnade älsklingen gott i både overall och åkpåse! 

När de har sina språng ändras deras uppfattningar om världen. Man får bara finnas där för dom så att föräldrarna fortfarande är deras trygghet. Det är inte lätt för de små liven!

Förutom försöka-söva stunderna idag har lillen varit på glatt humör. Eller ja, han blev lite rädd för en kompis som var här konstigt nog men när han fått spana in henne en stund var det flirtig på gång istället:) Hon och hennes kille var här på mysig pannkaksbrunch! Prinsen har även  fått träffa både mormor och farmor, han skiner verkligen upp när han ser dom och man märker att de blir både glada och stolta:)
Både mössa och halsduk på idag, brr!!

2 kommentarer:

  1. Vi har de likadant här, svårt att sova, sover oroligt och gråter lite i sömnen, vill snutta mycket, vill va i famnen mycket, frustrerad över att han inte får till motoriken till att krypa, tycker främande mönniskor är lute läskiga tills han har spanat in dom en stund och dessutom är hanns första två tänder på väg upp. Det är verkligen inte lätt att vara liten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att andra har det likadant ibland! Emilio har med en liten tand som vägrar komma upp något mer. Hoppas för både bebisarnas och föräldrarnas skull att dte vänder snart:)

      Radera