måndag 8 april 2013

Förlossningsbrev

Jag och Patrick har pratat fram och tillbaka om det här med att skriva förlossningsbrev. Vi är ganska bestämda om att vi inte kommer att skriva något förlossningsbrev.

Så här tänker jag kring förlossningen: När vi kommer in till förlossningen vill jag ta det som det kommer. Försöka ta det lugnt. Ta lavemang om jag känner att det behövs, testa lustgasen och ta till epiduralen om det blir alltför smärtsamt. Känner mig inte så sugen på tens eller akupunktur, men när jag väl är där kanske jag kommer vilja testa allt de har! Jag vet inte hur det kommer att kännas i kroppen så jag kan inte redan nu säga vilken förlossningsställning jag vill testa.

Jag har ingen speciell förlossningsrädsla eller något särskilt önskemål. Jag tycker att tanken att behöva använda sugklocka är ganska jobbig, men det gör de ju inte om det inte verkligen behövs. Vi är liiite oroliga för att Patrick ska svimma haha, men jag tror att han kommer få så mycket adrenalin när det väl gäller så att han håller sig alert;)  Det är nog lite lurigt med att tänka att förlossningen ska gå till på ett speciellt vis och redan innan bestämma vad man vill ha för smärtlindring.

Bara för att inte vi kommer att skriva något brev så menar jag inte att det är fel att göra det. Det finns många bra anledningar, speciellt om det är så att det är några speciella önskemål eller rädslor man har. Det kan även finnas någon information som det är viktigt att barnmorskorna får reda på.

Ni som funderar på att skriva förlossningsbrev kan kika in dessa mallar:

Mall från Landstinget Blekinge
Mall från Mecora
Mall från Bli mamma

3 kommentarer:

 1. Cecilia Jonsson8 april 2013 kl. 15:32

  Hej! :)

  Jag är en tjej på snart 24 år som nyss har hittat till din blogg och varit tvungen att läsa från första inlägget och fram. Otroligt inspirerande blogg, rolig att läsa och man alldeles varm då du skriver om allt var ditt liv innebär.

  En av de stora anledningarna till att jag fastnat för bloggen är för att jag just sökt in på en lärareutbildning och kommer jag in på den så kommer jag att börja studera igen efter flera år på olika arbetsplatser.

  Man kan säga att du lever det liv jag drömmer om ;) Vara färdigutbildad lärare, ha jobb, bebis i magen och hus på ett ställe där du trivs. Jag har mannen i mitt liv sedan 7 år tillbaka och hus men inte den utbildningen jag vill ha och därav har vi inte känt att det är rätt tid om än vi längtar båda två.

  Jag har som sagt sökt men det känns så nervöst, jag har vikarierat mycket på skolan och i de klasser som jag vill utbilda mig inom. Hade varit otroligt tacksam om jag hade kunnat få ställa några frågor till dig om utbildningen och tiden efter, typ via mejl (är lättare än i bloggen). Har blivit så peppad efter att ha läst hur du har börjat jobba osv. Som sagt, har du tid över så kan du slänga i väg ett mejl till mig så kanske jag kan ställa några frågor :)

  Som sagt, Tack för en otroligt givande blogg! Mvh Cecilia från Norrland :)

  ceciliagabriella@live.com

  SvaraRadera
 2. Hej. En tjej på 21 här och mitt i graviditet nr två. Tycker du gör rätt i att inte skriva något brev för man vet aldrig vad som händer under en förlossning. Jag kan nog säga att nu när det är dags för andra förlossningen kan jag känna vad det är man ger sig in på, trots att alla graviditeter samt förlossningar är olika.
  Ha en härlig måndag och hoppas att ni också har fint väder! :)

  SvaraRadera
 3. Men du har ju ändå lite tankar kring förlossningen som jag tycker att du ska skriva ner och ta med. ett förlossningsbrev är inget skrivet i sten, det är för att barnmorskan ska veta mer om hur du tänkt osv. Reflektera kring hur du brukar reagera på smärta och sånt och skriv ner det. Du behöver inte skriva något om vad smärtlindring eller så. Jag tycker det räcker med vad du skrivit i detta inlägg. :)

  SvaraRadera