fredag 12 juli 2013

Några väl valda ord

De flesta nyblivna mammor kommer nog till en punkt då de känner att de vill ta tag i kost och träning. Kanske har man många kilon kvar att gå ner, inte känner sig bekväm i sin nya kropp eller har tappat massa muskler. 

Träningen tycker jag är det roliga. Det är ju inte så att jag skrattar när jag joggar men jag har alltid en skön känsla efteråt. Och det finns så många varianter på träning!

Kosten tycker jag är det jobbiga. Jag har så svårt att tacka nej till sötsaker och äter gärna för mycket av god mat. Jag vet innerst inne precis vad jag gör för fel men det är svårt att bryta vanor.

Men denna gången känns det på riktigt som att jag kommer ta tag i det. Jag känner mig jättemotiverad! Har gått ned 24 av 23 gravidkilon men har många kvar att bli av med. Hur många vet jag inte, jag får se när jag är nöjd.

Jag vill i alla fall dela med mig av några uppsnappade och påhittade ord som jag ältar i huvudet, och som verkligen hjälper mig:
- Maten tar aldrig slut. Du måste inte passa på att äta det där onyttiga just nu, det kommer alltid fler tillfällen! Du går inte miste om något, du kan alltid ta igen det. 

-Det går över. Det må vara jobbigt att träna, speciellt kondition, i stunden men tänk på hur bra du kommer må efteråt och hur nöjd du kommer vara.

-Mät dig och ta bilder, gå inte bara på vågen. Du kan inte veta vad det är som väger, fett, muskler eller vätska. Och det är mycket lättare att se resultat genom att jämföra sig själv med just sig själv. 

-Ge inte upp bara för att du syndat en gång, för du kommer att göra det så småningom. Tänk på alla mål du äter i veckan, ett par onyttiga mål förstör inte allt. 

-Vill du inte så går det inte. Om det är så jobbigt så att du bara tänker på sötsaker hela tiden så kommer du bara få ständigt dåligt samvete. Ät om du måste, gör ett val och stå för det. Ingen mår bra av dåligt samvete. Försök börja hitta motivation till att låta bli. Varför vill DU gå upp/ner i vikt/ bli mer vältränad eller bli lite mer hälsosam? Är du nöjd så njut då bara!

-skryt. Berätta för de i din närhet att du gått ner, lyckats tacka nej till en fika eller tog dig till gymmet. Är det bra folk ger de dig en push att fortsätta. 


Under kortare perioder känner jag att det fungerar att försöka utesluta så mycket kolhydrater som möjligt och inte äta sötsaker. Men i längden måste man hitta en balans, för såklart ska man kunna njuta av all mat och kunna äta söta godsaker, det är ju underbart. Men det får vara med måtta! Just nu vill jag bli av med lite överflödigt fett och även känna att jag KAN tacka nej till sötsaker. Jag måste inte ta bara för att det bjuds. Jag kommer dela med mig av min träning, mat, synder och erövringar till er. Mest för min egen skull, det är inte så kul att frossa inför folk, men kanske någon annan hittar inspiration till att själv försöka nå sitt mål. 
Senaste dagarnas frukostar. Vaniljproteinpannkaka med jordgubbar och kvarg med bär och mandlar. 


2 kommentarer:

 1. Jättebra ord! Jag har nu efter mitt första barn för första gången känt att jag VILL träna! Jag mår bra av det och vill fortsätta! Jag är nybörjare så det skriker om det, men tagit min första joggingrunda, och vill bli bra det, och det är STORT! :)

  Jag äter LCHf pga att min mage och kropp mår bäst av det, socker och pasta, bröd osv mår jag sååå dåligt av. Blir som en jäst deg och skulla aldrig kunna ta mig ut och springa, haha. Men som du säger, ibland måste man få unna sig, det mår man bra av, inte minst psykiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra, hoppas det fortsätter lika bra!:) Jag testade LCHF en tid innan graviditeten men gillade inte det hela med att äta mycket mer fett..Hur gör du? För mig blir det mindre kolhydrater fast utesluter det inte helt:)

   Radera