måndag 18 mars 2013

Det-som-inte-får-nämnas-vid-namn

Nej det är inte Voldemort jag pratar om. Det är något annat. Något som jag har lite svårt att prata om. Något jag tycker är äckligt och som det inte finns en enda anledning att prata om. Fram tills nu vill säga.

Så här är det. Förra veckan var vi ju på föräldrautbildning för första gången. Imorgon är det dags för andra gången. Det är en sak som jag vill ta upp när vi ändå pratar om förlossningen, men inte riktigt nyter*. Och det är för- och nackdelar med att ta lavemang i samband med förlossningen. Jag känner rent spontant att jag gärna vill göra det eftersom jag inte vill att en olycka ska hända. Men jag tänkte att ni fina läsare kanska kan skriva lite hur ni tänker kring detta/vad ni har för erfarenheter? Så slipper jag kanske fråga imorgon!

Jag kommer nog behöva vänja mig vid att prata om bajj sen när jag får en egen blöjbebis. Men det kommer nog ta ett tag att vänja sig;)


*Nyter: Nyter är ett blekingst ord. Det är när man inte vågar göra något för att det är pinsamt. Man nyter inte. Nyter-nöt. Så nu vet ni det. Det finns inget annat ord som passar;)

7 kommentarer:

 1. Jag tänkte också på det mycket en period och kände som du, att jag ville ha lavemang. Men nu vet jag inte. Många säger att man naturligt tömmer tarmen innan förlossningen. Och lite bajs kommer det i vilket fall som helst har jag hört.

  Så jag får nog se, har jag varit på toa ordentligt innan, vill jag nog inte ha. Men känner man sig förstoppad av någon anledning så är det nog en bra idé att ta.


  lindatunstrom.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Jag hade samma funderingar, fasade lite över att kanske bajsa på mig under förlossningen. Nu hade jag sån "tur" att jag hade tarmtömningar (ursäkta infon) varje dag i en vecka innan förlossningen. Sen under förlossningen kändes det verkligen som att man bajsa på sig, sa flera gånger "nu sket jag på mig!". Jag gjorde inte det, utan det känns så när bebisen sjunker längre ner :)

  SvaraRadera
 3. Jag var inte inte rädd för det innan alls utan försökte se det som en naturlig grej. ( hur naturligt det nu är att bajsa framför folk...) hihi
  när allt satte igång blev jag ganska dålig i magen så jag tömde mig själv innan.
  Och nu i efterhand har jag ingen aning om det kom nått bajs under förlossningen eller inte! Det känns ju som att det gör det när man tar i men jag märkte inte att bm torka bort nått alls!
  Funderade på detta ett tag efter förlossningen och frågade min man om han märkt nått men han var inte så intresserad av att prata om den saken... Haha

  SvaraRadera
 4. Jag var också orolig innan förlossningen för detta och hade hela tiden tänkt att ta det när jag kom in till FL. Var också nervös inför alla vaginala undersökningar eftersom jag tycker det är riktigt obehagligt, men jag kan säga det att INGET av det var något jag ens tänkte på när jag väl var där. Lovar dig att du kommer ha fokus någon helt annanstans :-) Har ingen aning om det kom något, men gör det det så är ju personalen vana. Jobbar själv inom vården och det är något helt naturligt :)
  Och bajspratet.. det kommer av sig självt när bebisen är ute, det blir helt plötsligt ett av de stora samtalsämnena haha!

  SvaraRadera
 5. Jag tänker mycket kring det där jag också, är väldigt nojig över det där. Skulle aldrig få för mig att "tömma tarmen" hemma hos någon annan, knappt ens på jobbet. Så det är verkligen en stor nöt att fundera kring. Men nu till poängen, eftersom jag själv är sjuksköterska och när jag jobbar så är det inget man tänker på alls om en patient råkar ut för en olycka från varken de övre eller nedre regionerna. Man är professionell och vet att det händer, torkar bort det och tänker inte ens på det. Jag hoppas och tror att personalen som kommer arbeta under min och din förlossning har samma tankesätt. :)

  SvaraRadera
 6. Jag läste i en bok (tror den heter från A till bebis av Hanna widell och Anne söderberg) att det kan vara skönt att slippa göra nummer två på ett par dagar efter förlossningen, så jag tog lavemang och det var JÄTTEBRA. Nej, ingen fara om du gör på dig på förlossningen, de är vana vid det där - men man tänker nog inte (iaf gjorde inte jag det som förstföderska) på dagarna efter förlossningen, när man är öm och sårig och det gör ont att bara kissa. Slapp tänka på nummer två på ca 2 dagar och det var jätteskönt faktiskt.
  så jag kan rekommendera den faktiskt... finns tid denna gång tar jag det nog nu igen...

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte från början att jag ville ha det men nu har jag tänkt om. Dels för att många säger att kroppen tömmer sig själv innan, min BM säger att lite bajs kommer det alltid, trots lavemang och sen tror jag inte det är så skönt att sitta på toa med framkallad rännskita samtidigt som man har värkar. Men man ska ju välja det som gör att man känner sig mest avslappnad.

  SvaraRadera