söndag 24 mars 2013

Planera föräldraledighet

Idag tog jag mig tid att sitta med Försäkringskassan planeringsverktyg för föräldraledighet. Man kan antingen planera som inloggad, eller utan. Jag började som inloggad men tyckte det var lite svårt att få en helhets översikt då. Det stod ju precis vad man får i föräldrapenning, men inget om den andra föräldern som jobbar. Den tjänsten passar nog bättre när man ska göra själva ansökan. Loggade ut och skrev in våra inkomstuppgifter i Kassakollen och kunde i stora drag se hur hela föräldraledigheten kommer att se ut. Där räknades det ut vad båda föräldrarna skulle få ut sammanlagt per månad när en jobbar och en är ledig.

Jag har skickat in mina inkomstuppgifter till Försäkringskassan så att de har räknat ut min sjukpenningnivå, SGI. Det är knappt 80% av lönen.

Båda föräldrarna har sammanlagt 480 dagar att ta ut, varav 90 är på lägstanivå (180:-/dag). Lägsta nivådagarna kan inte tas ut förrän man tagit ut 180 dagar på ersättningsnivå. Man väljer hur många dagar/vecka man vill ha ersättning. Ju färre dagar/vecka, desto fler veckor räcker dagarna alltså.. Man väljer även om man vill ta ut hela dagar eller halva, trefjärdedelar osv. (Finns även andra regler: pappan kan överlämna dagar till mamman, man kan ta ut 30 dubbeldagar osv.)

Så här har vi tänkt att ta ut föräldraledigheten:
Bebis beräknas komma den 4 maj.

15/4-31/12 2013 är jag hemma med full ersättning (hela dagar), 5 dagar i veckan.

1/1-15/6 2014 är jag hemma med lägstanivån 2 dagar i veckan, resterande dagar jobbar jag.
 Patrick är hemma med full ersättning 3 dagar i veckan, resterande dagar jobbar han.
Vi är alltså hemma halva veckorna var, olika dagar.

Efter detta har vi ca 180 dagar kvar, 40 av dessa är på lägsta nivån. Dessa dagar kan man ta ut fram tills bebis är 8 år. Någon av oss kanske vill gå ner lite i tjänst första terminen som bebis är på dagis, då kan man ta av dagarna. Det är nog alltid bra att ha sparade dagar om man skulle behöva/vilja vara ledig av någon anledning. Jag tror även det är bra att inte spara alla lägstanivå dagar till slutet, utan försöka ta ut dem i omgångar, om man har råd.

Med denna planeringen skulle vi få ut 5-6.000:- mindre per månad än vad vi får idag. Man får inte glömma att vi kommer börja få barnbidrag på ca 1.000:-. Jag tror inte det blir några större problem för vår ekonomi, det blir väl mer så att vi inte kan spara undan lika mycket som vi brukar göra. När jag pluggade och jobbade samtidigt fick jag ut ungefär lika mycket som jag kommer få av 5 dagar/v föräldrapenning. Och då klarade vi ju oss:)

Patrick är inte hemma nu men jag ska visa honom det när han kommer. Ser allt ok ut skickar vi nog iväg ansökan för 15/4-31/8 till att börja med. Då har vi sommaren på sig att se så att vi klarar oss. Skulle det fungera bra gör vi en ny ansökan för resten av året, annars får vi ändra och räkna om.

Uppdatering: Patrick påminde mig nyss om att jag faktiskt har semesterdagar som jag sparat ihop sedan jag började jobba i oktober. Så jag ska höra med jobbet hur det fungerar med det, då behöver jag ju inte ta ut så många dagar i sommar:)

3 kommentarer:

 1. Hej! Brukar kika in här till dig o följa din graviditet o drömma mig tillbaka i tiden, 14 år sedan min första :-), jag njöt oxå av min mage båda gångerna. Stort lycka till med er lille prins :-). Läste oxå att du är lärare och jag tolkar det som att du har en ferieanställning? Vill bara påminna dig om din intjänade ferie både första o andra sommaren. Försäkringskassan är inte alltid så bra på det här med lärares arbetstid mitt förslag är att du tar kontakt med ditt fackförbund om du vill bolla tankar med någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack snälla du:) Ja, jag måste erkänna att jag inte har jättekoll på semestern, det är ju som sagt annorlunda för lärare i och med ferietjänsten. Jag har i alla fall hört med min rektor så hon skulle kolla upp det. Tror även jag ska höra med Lärarförbundet så att det verkligen blir rätt. Hade ju varit jättebra att inte behöva ta så många dagar under sommaren:)

   Radera
 2. Ja det finns lite som är bra att tänka på :-) ring gärna Lärarförbundet så får du hjälp. Njut nu av dina sista veckor med mysig mage (efteråt e den inte lika mysig att ha kvar :-))

  SvaraRadera