fredag 9 augusti 2013

Flaskmata

2 gånger tidigare har vi testat att ge Emilio utpumpad bröstmjölk på flaska. Men napparna har haft för stora hål så maten kom alldeles för snabbt. Nu har vi i alla fall hittat en som passade lillen bra. Det är en bambinoflaska med stl 1 på nappen. Det är egentligen för 1 månaders bebisar men var precis var vi var ute efter. Jag testade själv att dricka vatten ur den och man var tvungen att suga för att det skulle komma något. De andra har det droppar eller runnit från. 

Det var mycket jag undrade över när det gäller flaskmatning- hur mycket dricker bebisar? Hur mycket mjölk kommer det när andra pumpar? Hur förvarar man och tinar bröstmjölk bäst? Hur håller man flaskan? 

Jag gjorde i alla fall så här: jag har pumpat ur mjölk på kvällarna och fryst in i små iskuber. Det har kommit ut ungefär 30 ml varje kväll, jag har inte orkar pumpa längre och efter ca en kvart känns det som att brösten ändå tömts. Igårkväll pumpade jag ut direkt i flaskan och ställde i kylen. Iskuberna tinade jag i vattenbad imorse och hällde över till den mjölk som stått i kylen. De hade samma temperatur då. Det var sammanlagt ca 120 ml. Innan han fick maten värmde jag flaskan lite i ett vattenbad men det var inte riktigt fingervarmt. 

Jag höll Emilio som när jag ammar honom och höll flaskan så att det var fullt med mjölk överst. Annars kan de svälja onödigt mycket luft. Han drack väldigt snabbt i början och såg lite förvånad ut men sen saktade han ner tempot. Efter knappt 10 min hade han ätit upp allt och var nöjd. 

Det känns skönt att ha hittat en flaska som fungerar. Jag kommer pumpa och frysa vissa kvällar så att man alltid har lite hemma. Det krävs ju några kvällars pumpande bara för att få ihop en måltid.. Jag vet inte när vi kommer mata honom med flaskan men det känns som en säkerhet att alltid ha hemma. Kanske om jag får sådär ont i bröstvårtorna igen eller om han blir akuthungrig när inte jag är hemma. Att lämna bort honom är det inte tal om än!

Vad jag förstår så kan man förvara bröstmjölk i rumstemperatur 3-4 timmar, i kylskåp 3 dygn och i frys 3 månader. 

Hur har ni det med flaskmatning?
Sköljde av flaskan med detsamma efter den använts
Plutten somnade gott efter maten 

4 kommentarer:

 1. Jag har frysen full :) Pumpar mellan 60-120ml varje gång. I frysen håller det upp till 6 månader. I början hällde jag över i iskubslådor men det blev så kladdigt så nu tar jag ca 120ml i varje fryspåse och märker med datum.

  För oss är det toppen att kunna flaskmata ibland. Dels så kan jag få en stund ledigt från att vara "on-call" dygnet runt och så är det en mysig stund för pappa och bebis :) Ibland tar vi bröstmjölk, men kommer det ett akut läge när jag inte är där eller när det tar för lång tid med fryst mjölk så tar vi ersättning.

  Min BVC-sköterska är så himla härlig och tycker det är bra att vi tar flaska ibland för att han ska vänja sig vid det också. Speciellt med tanke på att det kommer situationer då flaskan är enda som erbjuds. Om jag inte är hemma till exempel. Så hon tyckte vi skulle hålla flaskan vid liv. Är amningen etablerad och fungerar bra så menar hon på att ingen flaska i värden kan störa.

  hejtrollet.wordpress.com
  LaPihl @Instagram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer det ju mycket! Har du en handpump eller någon sån där modern?;) Jättesmart att datummärka i fryspåsar, det ska jag nog med göra. Nej man är ju lite orolig att det ska störa amningen, men det är väl som din bm säger:)

   Radera
 2. Jag pumpade rätt mycket i början och hade med om vi var på utflykt. Men nu (A är 4,5 månader) så kommer det så himla lite när jag pumpar så han får ersättning ibland. Funkar superbra, han får även ersättning på kvällen och nu på semestern på morgonen också. Det har varit guld värt för min sambo har tagit A mellan ca 6 och 10 på mornarna hela semestern så jag fått sova. Men A äter ibland varannan timme så det har varit rätt påfrestande för mig med amningen.

  lindatunstrom.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite drygt att det inte kommer lika mycket när man pumpar som när man ammar. Jätteskönt att kunna få lite sovmorgon tack vare flaskan ju!:)

   Radera