onsdag 28 augusti 2013

Föräldrapenning

En sak som jag tycker är dumt med föräldrapenningen är att den betalas ut en månad i efterskott. Jag behövde inte ta ut några dagar i somras eftersom jag hade semesterlön intjänat från jobbet. Men så ansökte jag om föräldrapenning nu från augusti, men de får jag ju inte förrän i slutet av september. Jag visste ju detta när jag ansökte så har hållt lite i pengarna, men jag tycker att ansöker man i god tid borde man få de samma månad. Det är så svårt att inte spendera haha, det finns ju så mycket man behöver, vill ha och vill göra! Dessutom vill vi renovera badrummet till våren, måste bli bättre på att spara:) Som tur är är vi vana vid att jag har låg inkomst sedan jag pluggade. Tiden jag jobbade som lärare innan förlossningen kände vi oss jätterika och kunde spara massa!

Det är i alla fall så skönt att jag inte behövt ta ut så många dagar än. Jag har ansökt 2 månader framåt för 5 dagar i veckan. Efter det söker jag året ut. Nästa år ska jag och Patrick dela på veckorna. Båda vill vara hemma heltid haha! Trots att jag såklart hade velat vara hemma med plutten själv länge (för gott!) så känns det så bra att Patrick vill vara hemma, att han är så engagerad. Jag önskar vi kunde vara hemma tillsammans hela vårterminen!

Det är alltid kul att höra om och hur andra delar upp dagarna. Jag vet att många gärna hade velat att pappan skulle vara hemma men inte har råd. Det blir ju en ond cirkel med olika löner. 

Jag hoppas i alla fall att detta året går saaakta så jag hinner njuta av att bara ha Emilio att tänka på!

6 kommentarer:

 1. Det är bara ekonomiskt möjligt om jag är hemma alla dagar. Men inte mig emot hehe ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är ju såå mysigt att vara hemma med dem! Hur länge kommer du vara hemma med Zakarias?:)

   Radera
  2. Zackarias kommer börja på dagis i september så blir 1 år och tre månader :)Jag börjar plugga i september och går inte heldagar så zackarias kommer vara på dagis mellan kl 9.00 och 14.00 :D

   Radera
  3. JO men det är nog rätt lagom, så blir det ju inte så långa dagar heller:)

   Radera
 2. Ja, här styr ekonomin. Jag blir hemma ett år =) Frågade min sambo om han ville vara hemma sen eftersom han har 60 dagar kvar, men han vill spara på dom till inskolning och diverse. Men vi har haft det bra nu under sommaren då han tagit pappaledigt på fredagar. Sen spar vi några dubbeldagar till nästa år då vi ska gifta oss på Cypern. Kommer behöva vara där i tre-fyra veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan ju vara smart att spara de dagarna som är kvar. Hade ni gjort annorlunda om ekonomin tillåtit det? Härligt att kunna utnyttja dubbeldagarna! Vi har svårt att göra det nu eftersom Patrick också är lärare, blir lite omständigt att behöva planera och sätta in vikarie:/

   Radera