lördag 26 oktober 2013

Att tänka på vid köp av bilbarnstol

Vårt babyskydd börjar bli för trångt för Emilio så vi har börjat titta på bilbarnstolar. Jag har kollat runt på olika tester på nätet och idag var vi i en butik och fick massa info om olika stolar. Det vi tittar efter är såklart att den är E-godkänd, komfort, fäste, vilken vikt och längd den passar. Vissa går även att ändra lutningen på men det känns inte jätteviktigt. Det finns även stolar som också kan användas framåtvänd men det ska  man ju inte ha de första åren ändå så det är inte eller med på kravlistan. 

Fäste
Det finns stolar som fästes med Isofix eller bälte. Vi kommer inte att flytta stolen mellan olika bilar och efter att ha kikat på sätena i vår bil så verkar bältesfäste passa oss bäst. 

Märke
Enligt de testar jag läst har Britax fått väldigt bra betyg i säkerhet, komfort och pris. Acto graco medelbra och Besafe dyra och inte bra. Men såklart så kan det skilja på deras olika modeller. Det finns en sida som heter ntf.se där man kan söka på olika modeller och få upp betyg och omdömen. Jag är än så länge sugen på en Britax men vet inte alls än vad vi kommer köpa för någon! Ingen är säkert "dålig". 

Inköpesställe
Här är lite för- och nackdelar med olika inköpsställen.
Butik: gynnar lokala handeln, kan få hjälp med montering. Tyvärr dyrare än nätet, det skiljer 500-1000kr för samma stol.
Nätet: jollyroom och lekmer har stort utbud och billiga stolar, de flesta med gratis frakt. Kostar från ca 2.500kr. Man kan ju inte se och klämma och känna men kanske kan hitta samma modell i en butik och titta på innan man beställer :)
Begagnat: det finns ganska många begagnade stolar som inte är allt för gamla på blocket. Kostar runt 1.000kr så är både bra för plånbok och miljö. Dock kan man ju inte vara helt säker på att de inte varit krokade eller är sönder. Man får bra noga med att kolla igenom stolen och känna av om säljaren är ärlig.

Vi kollar runt lite innan vi bestämmer hur vi gör:) Har ni några bra erfarenheter  av bilbarnstolsköp får ni såklart gärna kommentera!

12 kommentarer:

 1. Vi har bitax hy way och britax ht way 2 way kan rekommendera båda! Min stora tjej satt jätte bra i den!bytte den när hon var 6 mån ska Göra detsamma med bebis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra när man kan byta redan från 6 månader, på många står det från 9 månader eller 9 kg och jag tror inte vi kan vänta så länge med Emilio..!

   Radera
 2. Hej! Vi har en Britax Max Way, mycket nöjd med den! Kan dock rekommendera stolar som går att luta. Sätena i vår bil lutar in mot ryggstödet, så stolen hade blivit nästan för rak utan lutning. Trots att vi har lutning så händer det ibland att sonen tippar framåt med huvudet när han somnat. Gå gärna in i någon butik och låt Emilio provsitta olika modeller. Hoppas ni hittar rätt stol för er i bilbarnstolsdjungeln! :)
  /Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bra i och för sig med lutningen beroende på hur sätena i bilen är. Bra idé att sätta plutten i några olika stolar och testa! :)

   Radera
 3. Vi köpte vår Britax Max Way igår till Charlie. Är super nöjda �� kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag hört bra om också! Kram

   Radera
 4. Ett tips är att inte köpa begagnad eftersom att dom i regel används ett par år och utgångsdatumet för stolen kan gå ut innan ni är klara med den :-) vi har en axkid kidsofix till vår stora tjej(2 år) och den är super! Den har allt enligt mig :-) om jag minns rätt så är det en "ihop plock" av britax och acta gracos bästa egenskaper :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte tänkt på men vad bra att du skrev det. Stolar verkar hålla ca 5 år sedan vlir platsdetaljerna sämre. Tack för tipsen!:)

   Radera
 5. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17710669.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy ja- Axkid Kidzofix ska man alltså inte köpa! Jag tror faktiskt att hon pratade lite om den i butiken men nämnde inte detta.. Jag såg när de pratade om det på nyheterna men kom inte ihåg vilket märke det var. Tack för länken!

   Radera
 6. Tidningen Råd och rön har precis gjort ett stort test av bilstolar, kolla in det vettja :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg det på nyheterna men tyvärr kom man ej åt testet om man inte betalade och köpte det. Jättesynd!

   Radera