tisdag 8 oktober 2013

Föräldrarskap

Jag kom över en text för några dagar sedan, som fastnade och jag har tänkt mycket kring:

"..Ett av få sätt som vi kan övertyga oss själva om att vi är okej föräldrar är genom att få andra att framstå som dåliga föräldrar.."

Har du någonsin gjort så här? Det är nog lätt hänt. Jag ser det på olika familjeforum, bland bloggares kommentarer, hör små antydningar i diskussioner. Jag kan höra det komma ur min egen mun ibland, när jag berättar om hur andra gör, utan att jag egentligen menar det. "De gör så här, jag läste en som gör sådär" kan jag säga till Patrick. Ibland säger jag det som ett tips men ibland, om det är helt annorlunda mot vad vi gör, säger jag det som något negativt. Det är som att man försöker försvara det man själv gör.

Jag vill inte vara den föräldern som klankar ner på andra eller få dem att känna sig mindre bra. Jag skulle aldrig medvetet kommentera andras sätt att vara föräldrar så att de skulle känna sig dåliga. Jag känner många som gör annorlunda mot oss, men det passar ju deras familj bäst. Inga konstigheter med det. Istället utbyter vi erfarenheter, och får små tips av varandra. Jag tror vi alla mår bättre av att göra medvetna val i vår föräldraroll, våga stå för de men respektera att andra gör annorlunda. Det finns ingen universalmetod för att vara förälder, att man försöker vara den bästa föräldern för sitt barn är det viktigaste. Och det gör troligtvis de flesta mammor och pappor. Är man trygg som förälder tror jag inte man behöver klanka ner på andra. Ta emot tips och ge råd- självklart! Men anta inte att ett sätt är det enda rätta.

Ämnen som verkar vara extra känsliga att prata/skriva om är sömn, amning och mat. Jag är ärlig kring detta, berättar hur vi gör och tänker och tycker det är jätteintressant att få råd och höra hur andra gör. Jag vill inte att detta ska vara en blogg där allt verkar perfekt eftersom jag aldrig skriver ut något "dåligt" (typ mindre sömn). Jag vill kunna gå tillbaka och se hur det var, och att andra ska kunna känna igen sig. Ingen mår bra av att tro att man är ensam. Jag vet inte riktogt vad jag vill komma fram till :) Tror bara det är viktigt att tänka på att man inte själv blir en bättre förälder genom att klanka ner på andra. Gör det som känns bäst för din bebis så är du den bästa föräldern du kan vara!:)

3 kommentarer:

 1. Väldigt bra skrivet !! :)

  Kram Sandra

  Http://sandrasodergren.blogg.se

  SvaraRadera
 2. precis ett sånt inlägg funderade jag med på o skriva häromdan-fast kanske lite mer hur duktiga många alltid vill verka och hur "bättre" än alla andra många alltid vill framhäva sig istället för att bara erkänna att vi gör så här för att vi ttycker det är bäst!! men nu skrev du de så bra så då hoppar jag det haha;)

  SvaraRadera
 3. Så himla tänkvärt och klokt! /Hanna

  SvaraRadera